Quantcast
Channel: vårblomstrende løk – Moseplassen
Viewing all 80 articles
Browse latest View live

Vinteriris, Iris danfordiae. Sprudlende vårglede!

$
0
0

Iris er en spennende plante med en rekke ulike arter. De fleste forbinder iris med noen av de mange artene som blomstrer i juni-juli, men iris danfordiae er en våriris og blomstrer aller først av all irisen, tett oppfulgt av den andre vårblomstrnde irisen: Iris reticulata. Norsk navn er vinteriris, noe jeg synes er temmelig villedende ettersom den naturligvis ikke blomstrer på vinteren…

Iris danfordiae er gul med sorte tegninger. Eller, det er ikke helt rett, den er GUL! Selvlysende gul-grønn faktisk. Sabla fin farge, digg med noe som lyser opp nå på våren. Den kan på papiret bli 7-15 cm, mine er nye av året, slo ut i blomst i går og er foreløpig maks seks cm. Blomst kommer først, så blader. Vinteriris kommer i blomst etter snøklokker og de tidligeste småblomstrede krokusene, og før de store krokusene, perleblomster og tidligtulipaner. Krever godt drenert jord og trives i sol og delvis skygge.  Herdig til H5.

Jeg ser at flere nettsider (bla Missouri Botanical Garden) opplyser at løken til danfordiae har en stygg tendens til å dele seg opp i mange små sideløker når den har blomstret, hvilket fører til at den ikke nødvendigvis blomstrer året etter fordi de nye løkene ikke er kraftige nok. Å plante løkene dypt skal avhjelpe problemet.

* Lyst til å les mer om iris? Her er planteportetter på sibiririshageiris/skjeggirisstråleirissverdiris. Det kommer en post om Iris reticulata senere på våren.
* Jeg satt i fjor opp en iris-samling hvor leserene la inn sine iriser. Det er mest sommerblomstrende iris, kanskje jeg skal åpne opp samlingen igjen så dere kan melde på våriris også?

iris-danfordiae1

PinterestDel


Tulipa neustruevae, først ut av de botaniske tulipanene

$
0
0

Jeg digger planter som greier seg selv og som blir flere fra år til år, helt uten særbehandling og styr. Derfor er jeg litt kjølig ovenfor de fancy tulipanene, men elsker de botaniske. Naturligvis, de er vakre de fancy, spesielt kanskje de sorte tulipanene, men de er også heller ikke videre varige. Da er det andre planter jeg synes er morsommere å ha i hagen, som feks de rene artene.

Folk flest forbinder tulipaner med relativt store planter som kommer litt ut på våren. Stive høye stilker og en enkelt klokke på toppen i allverdens farger og artige fasonger. Dette er hva jeg kaller fancy tulipaner, og disse er kultivert frem av gartnere over mange hundre år. De startet ut som noen langt enklere små skapninger, og dette utgangspunktet, de rene tulipanartene kalles botaniske tulipaner eller villtulipaner.


tulipa-neustruevae1

Det finnes mange slike rene arter tulipaner, og dagens blomst er en av disse. Tulipa neustruevae er så langt jeg veit en av de absolutt første tulipanene opp av bakken. Liten og enkel er den, bare litt høyer enn krokus, og meget yndig. Bronsefarget utside, sterk varmgul innside. Blomsten og knoppen vender opp, og lukker seg om kvelden og i overskyet vær. Om hun trives så kommer hun til å spre seg, og intet er vel bedre enn det!

Villtupipanene kommer igjen år etter år, og vil om de får forhold de trives under formere seg selv og danne små tuer og tepper. De kommer mye tidligere på året enn sine forfinede tipp-tipp-tipp-(…)-tippoldebarn, akkurat når hagen og jeg er som mest sultne på flor :)

Dette er første i blomst av mine botaniske tulipaner. Jeg kjøpte litt ulike i fjor, og gleder meg stort til å få møte de alle sammen, både nye og gamle venner :D
- hva med deg, har du også sansen for villtulipanene?

tulipa-neustruevae-blomst

PinterestDel

Russeblåstjerne, scilla. Deilige blå tepper!

$
0
0

Har du sett blå tepper i parkene eller gamle hager og lurt på hva blomsten heter? Trolig er det nettopp denne lille skjønnheten her du har sett, russeblåstjerne. Det er andre planter som danner blomstrende tepper også, krokus feks, men iallefall her i Osloregionen så er det langt vanligere at de blå teppene er russeblåstjerne. Russeblåstjernen dukker generelt sett opp litt etter krokus, blir 10-20 cm høy, blomstrer en par uker, og etterlater seg et grønt bladverk som etter noe tid visner ned og forsvinner. Nokså vanlig løkoppførsel, og om du har den i plenen så bør du la være å klippe der en liten stund slik at løkene rekker å hente tilbake litt av næring fra bladene. Kan trives både i gressbakke og bed, sol og halvskygge, men det kan virke på meg som at det helst ikke skal være for fuktig og næringsrikt, da blir den nok raskt utkonkurrert.

russeblaastjerne2Jeg tror at russeblåstjerne er en plante mange møter, men ikke veit hva heter. På instagram ser jeg at den kalles alt mulig rart, feks både blåveis og blåklokke som jo begge er riv ruskende gale. Men, navn på denne damen er ikke så lett å få rett som en skulle tru, for planten byttet nylig navn.

Norsk navn er russeblåstjerne, og det korrekte latinske er: Othocallis siberica. Tidligere ble planten kalt Scilla sibirica. Scilla henger fortsatt ved som navn på planten, selv er jeg vant til å kalle planten for scilla, ikke russeblåstjerne, og jeg anser igrunnen scilla for å være et greit norsk navn på planten, selvom det altså for det første egentlig er det vitenskaplige, og for det andre sågar er feil… hehe.

Russeblåstjerne tilhører hyasintfamilien, sammen med perleblomst, svibel, fuglestjerne og snøstjernene. Den siste ligner mye på russestjernene men skilles vel enklest fra denne ved at snøstjernene snur ansiktet opp, ikke ned. Og akkurat det at russeblåstjernen har klokker som vender ned er dens største ulempe. for å få disse bildene måtte jeg ligge på magen i en grøftekant. Alt hva jeg gjør for dere blogglesere altså! ;)

PinterestDel

Iris ‘Katharine Hodgkin’. Spennende alternativ i løkbedet

$
0
0

Irisen ‘Katharine Hodgkin’ er ganske vanlig, og veldig uvanlig. Den er relativt enkel å få tak i, men det er ingen andre vårblomster som egentlig ligner på henne. Vårblomstrende iris er jo i seg selv nokså spesiell i utseende, og fru Hodgkin skiller seg ut ved sin unike fargesetting. Lys tander blå, blågrønn og gul, og med sorte tegninger. Ekstra stor blomst, som kommer rett opp av bakken lenge før bladene. Blomsten blir opp til ti cm høy, (mine er kun seks cm høye, men de blir vel større når de er etablert tenker jeg).

I følge Hageselskapets løker og knoller så trives ‘Katharine Hodgkin’ i sol og vanlig jord. Herdig til H6. Jorden bør dog være godt drenert, ellers kommer den ikke igjen fra år til år, men boken påpeker at Katharine Hodgkin er av de enkleste vårblomstrende irisene å lykkes med.

Dette er første året jeg har fruen i hagen. Hun ble kjøpt inn etter at jeg i mange år har beundret henne i andres hageblogger, og jeg er veldig fornøyd med at hun nå er en del av min hage :)

PinterestDel

Min favoritttulipan: Tulipa turkestanica

$
0
0

Så er det endelig på tide å presentere min favoritttulipan: Tulipa turkestanica. Hun ble plantet i hagen allerede før vi flyttet inn, og har hver eneste vår brakt meg stor glede. I fjor kjøpte jeg og fikk jeg flere løker, så nå står det tuer av den flere steder i hagen, blant annet i bedet rett fremfor sofaen hvor den fanger solen og vinden på magisk vis.

Tulipa turkestanica er en villtulipan/ botanisk tulipan. Den får en blomsterstilk pr løk, og hver stilk kan få opp til tolv blomster (her hos meg er det vel vanligvis rundt syv). Blomstene er hvite med gult senter, og stilkene er stive nok til å holde blomstene oppe, men vaier utrolig vakkert i vinden. Tulipa turkestanica blir ca 25 cm høy, hun trives best i sol og kan stå i ganske jord, (som de fleste andre løkblomster foretrekker hun grei drenering, ikke vasstrukken jord om vinter mao). Hun kommer fint igjen år etter år, og vil spre seg om hun trives. Blomstrer relativt tidlig, sånn like etter krokus tenker jeg.

tulipa-turkestanica-8

Jeg tror ikke turkestanica er spesielt godt kjent, men jeg har sett den både hos Nelson og andre løkforselgere så den burde være grei å få tak i om du er tidlig ute (den selges på høsten sammen med alle andre løkblomster som blomstrer nå på våren).

Som sagt, dette er min favoritttulipan, med god margin. Jeg synes den er nett og yndig, liker så godt at den har mange små blomster som er i bevegelse. Fargene gjør at den passer inn over alt, og når det attpåtil er villig så blir den en selvfølge for enhver hage, i mine øyne.

Hadde vært veldig artig å høre fra andre som har den om dere også er like begeistret over Tulipa turkestanica som jeg er, så bruk gjerne kommentarfeltet! Spesielelt om dere er uenige i meg, så folk som leser dette kan få et balansert inntrykk.

PinterestDel

Skjermtulipan, Tulipa tarda, lav og villig

$
0
0

Noen blomster blir jeg rett og slett glad av å se, skjermtulipan er så absolutt en av disse. Jeg veit ikke hvorfor, kanskje det er fargen og proposjonene,? Den virker så full av liv og får meg til å smile. Kompakt og lav vekst med blomster som bøyer hodet om kvelden og strekker seg opp i solen om dagen, og så er den villig. Jeg blir glad av det og jeg ;)

Skjermtulipan, Tulipa tarda, er en villtulipan, det vil si en tulipan som er slik naturen har funnet den opp. Jeg har relativt mange slike (de presenteres i tur og orden). Skjermtulipan tror jeg er den vanligste av villtulipanene og burde være enkel å finne i løkutsalget til høsten om du også faller for frøkna.

Lave planter med fyldig bladverk og mange blomsterstilker pr løk gjør at de danner kompakte flotte tuer som er nydelige både tett på og på avstand. Blomstene slo ut for for litt over en uke siden og tålte godt både tropevarmen og de påfølgende dagene med plaskregn og tre plussgrader på natten uten at kronbladene ble preget av det. Men lang blomstring har den ikke dessverre. I likhet med de fleste andre vårblomstrende løk så er det kort glede om sola og varmen skrur seg på.

tulipa-tarda-1

  • Gule blomster med kremhvitt kant. Grønne med lilla skjær på utsiden av de ytterste kronbladene.
  • Flere blomster pr løk.
  • Blir 15-20 cm høy. (Mine er lavere men det er nok fordi dette er første år i hagen)
  • Herdig til H7
  • Foretrekker å stå i full sol.
  • Som de fleste løkblomster så vil den ha godt drenert jord ettersom den ikke så glad i å være våt på beina, men den er ikke så nøye på det som mange andre.
  • Formerer seg flittig og kan om den trives danne tepper.

Når det gjelder blomstringstidspunkt så vil jeg gjerne få si at med en vanlig vår og med veletablerte løker så ville nok denne ha blomstret en måned før, eller mer. Jeg ser at løker som er plantet året før er mye tregere opp av bakken enn de som har stått i hagen noen år.

tulipa-tarda-4

tulipa-tarda-2

PinterestDel

Tulipa clusiana ‘Peppermint Stick’

$
0
0

Jeg fortsetter å vise dere villtulipaner, nå har turen kommet til tulipa clusiana, og navnsorten ‘Peppermint Stick’. Jeg er littegranne usikker på om det egentlig er korrekt å kalle en navnsort for en villtulipan, men det virker slik på nett, så da så. Peppermint Stick er en ren clusiana tulipan, men en helt bestemt form av denne, det er altså ikke en hybrid som er så vanlig i tulipanverdenen. Trolig har noen en gang for lenge siden kommet over en spesiell tulipan blant alle de vanlige, og så startet å formere den opp. Endel av navnsortene på rene arter har nemlig oppstått av seg selv i naturen, helt uten tukling fra oss mennesker.

tulipa-Peppermint-stick2

  • Hvite blomster med rosa drag på utsiden av de ytterste kronbladene. Fargekombinasjonen minner polkagrisstriper, derav navnet peppermint stick. Helt i senter på blomsten er den mørk, med mørke støvbærere.
  • 25-30 cm høy (mine er lavere, blir vel høyere når de er etablert vil jeg tro).
  • Selve blomsten er kun fem cm (målt i høyde)
  • Folder seg ut i sol, heeeelt ut, og lukker seg for kvelden eller når det er overskyet.
  • Trives best i sol og i godt drenert jord.
  • Formerer seg med sideløker og utløpere.
  • Dersom de slutter å blomstre så kan det være på grunn av for mange sideløker, grav opp og del.

tulipa-Peppermint-stick1

PinterestDel

Vinglete villtulipan med ubestemmelig farge: Tulipa orphanidea ‘Flava’

$
0
0

Tulipa orphanidea ‘Flava’ er spesiell. Blomstene startert ut gul-grønne, og etthervert kom det mer og mer orange-rødt-brunt inn i kronbladene (jeg ser det nevnt på nett at fargene kan forandres litt fra år til år). En unik og på sin måte vakker fargesammensetning, men vakker synes jeg ikke den er, tror jeg, eller får vel ikke helt bestemt meg for det da. At den ikke kommer opp på min 10-på-topp liste henger også sammen med at jeg ikke er så begeistret for vekseformen, den blir for rotete for meg. I dårlig vær lukker blomstene seg, (det gjør alle villtulipanene), og så bøyer den hodet ned og gjør seg minst mulig. Sikkert smart grep det, og på sett og vis spennende fordi det er gøy at plantene speiler været, men nææææ, akkurat for denne tulipanen så funker det liksom ikke for meg. Det trekker dessuten ned at løkene i tillegg var noen ganger dyrere enn de andre villtulipanene.

Men for all del, de er fine på sin måte og jeg beholder naturligvis løkene, jeg kommer bare ikke til å kjøpe flere ;)

tulipa-orphanidea-Flava3
Tidlig i blomstringen

tulipa-orphanidea-Flava4
Etter regnvær

tulipa-orphanidea-Flava1
Sent i blomstringen

PinterestDel


Tulipanfrøkapser, skal egentlig fjernes, men fy så vakre de kan være!

$
0
0

Tulipanene bør ikke få lov å sette frø da det stjeler energi som den ellers ville brukt på å lage større løker eller sideløker. Men, jeg har latt noen av villtulipanene få lov alikevell, bare fordi de er så usigelig vakre, det blir som en 2. blomstring :)

Håper alle har en finfin dag! Her i Oslo er det fantastisk hagevær i dag :D

PinterestDel

Allium + humle = sant! (og skjønt)

$
0
0

I utkanten av kjøkkenhagen har jeg stående noen hvite alliumer av sorten ‘Mount Everest’ som nå blomstrer. Store runde hoder som pynter opp, men som også er nyttige! Jeg tenkte ikke på det når jeg plantet de i fjor, men allium er faktisk en god humleplante :)

Allium er et fellesnavn som brukes på mange ulike flerårig prydløk som du setter på høsten. Det finnes en rekke ulike sorter og jeg skal ikke gå inn i detalj på det nå, men det vanligste er noen med store lilla hoder, bla sorten ‘Purple Sensation’. Prydløk/Allium er i nær slekt med våre ulike tradisjonelle spiseløker og blomsten (og løken) er spiselige (iallefall så er både ‘Purple Sensation’ og ‘Mount Evererest’ og ‘Giganteum’ det). Så en kindereggplante dette altså: Vakker, nyttig for humlen, og spiselig!

Når det i tillegg er en veldig fotogen plante så blir det enkelt å være hageblogger ;D

allium-humle2

allium-humle1

PinterestDel

Nettbutikker som selger vårblomstrende løk:

$
0
0

Nå er det på tide å planlegge for neste sesong! Høstløken begynner å komme i hyllene på hagesenterene, og nettbutikkene tar i mot bestillinger.

Under finner du en liste over norske nettbutikker som selger løk. NB: dette er en åpen liste, ikke en anbefaling, jeg kan ikke gå god for varer eller service på stedene.

- Garden living
- Randesund planteskole
- Bogrønt Rom hagemiljø
- Planteriket
- Langangen planteskole
- Solfang
- Zimtrade
- Bakker
- Hageglede

20130826-200451.jpg

Obs:
Ikke alle forretninger er like flinke til å vise frem blomstene slik de faktisk ser ut, dette gjelder spesielt for «blå» tullipaner og «rosa» påskeliljer. Men, dette er det enkelt å sjekke ved å google navnet på blomsten og så trykke opp bildevisningen, der dukker det vanligvis da opp noen mer sannferdige bilder.

Enkelte løk tåler dårlig å tørke, de overlever rett og slett ikke og burde således ikke selges på vanlig måte. Dette gjelder snøklokke og klosterklokke. Vær skeptisk til snøklokker med mindre du veit de graves opp og sendes ferske, eventuelt så kan en ekstra stor størrelse på løken gjøre at de tåler tørke bedre.

20130826-201055.jpg

Å handle løk fra utlandet
Du kan naturligvis også bestille dine løk fra utlandet, men da må du forholde deg til to regler:
- Knoll skal i utgangspunktet ha sunnehetssertifikat, (koster noe og utstedes ikke av alle steder) for å tas inn i landet. Men, om du er på reise så kan du ha med deg tre kilo løk uten sunnhetssertifikat. Du må selv reise med løken, sendes den må du ha sunnhetssertifikat uansett vekt.
- Dersom du går over 200 kr i varer så må du betale moms og fortolling om du får det sendt.

Eurobulb er en stor og ryddig forretning som har lang erfaring med å sende til Norge.

Kom gjerne med tips på andre firma, eller fortell om egne erfaringer med konkrete nettbutikker!

20130826-200611.jpg

Løken på bildene er fra toppen: Tulipa Tarda, Allium «Giganteum», Iris ‘Katharaine Hodgkin’ og aller nedest en krokus jeg ikke riktig husker hvilken er akkurat nå.

PinterestDel

Våre alliumer (prydløk)

$
0
0

Har du latt deg imponere over lilla flyvende baller i andres hage? Det var mest sannsynlig en allium, eller prydløk som den også kalles Det finnes svært mange prydløker, i ulike farger og former, og i dag skal jeg vise frem de fem jeg har hatt i hagen i år. Noen av de var jeg superfornøyd med, andre synes jeg slettes ikke er verdt å kjøpe.

Prydløk kjøpes og plantes på sensommer/høst, altså nå, og blomstrer så på forsommer/sommer. Det selges allium på de fleste steder det selges vårblomstrende løk, løk er forresten godt egnet for å sende pr post og derfor en av de tingene du gjerne kan kjøpe pr internett. Du finner en liste over nettbutikker med godt løkutvalg her.

Dette er første året jeg har allium i hagen, men så langt jeg har forstått så er det en av de løkplantene som er veldig flinke til å komme igjen fra år til år. De kan faktisk så seg selv også, da bruker planten noen år på å utvikle seg fra frø til blomst.


allium-giganteum
allium-giganteum-inni

Favoritten: Allium Giganteum
Navnet har den fått med rette, den er rett og slett gigantisk. Store lilla baller på høye stive stilker, hos meg ble de i år ca 130 cm, de kan bli 150 cm. Vi har ca åtte stående i det store bedet på vestsiden, og de har gitt stor glede. Jeg har planer om å supplere med flere av samme slag.
De blomstret vel i omtrent seks uker, like fine hele tiden! Frøstendene er ok, men ikke like fine som på Mount Everest.
De har i år stått fritt, men til neste år skal de få en pinne å støtte seg på slik at de står litt mer rett opp, nå står de på skrå.

.
allium-mount-everest-1

allium-mount-everest-2

På andreplass: Allium Mount Everest
Rimelig lik Giganteum, men noe lavere, mindre og med hvite blomster. Hver blomst er litt større enn på giganteum, men selve kulen er altså mindre. Startet å blomstre en måned før giganteum, og blomstret ikke like lenge, men tok igjen det med å ha den flotteste frøstanden som fortsatt er dekorativ og som jeg har tenkt å la stå gjennom vinteren.

Jeg hadde kun tre stk i år, men har nå kjøpt flere slik at vi til neste år får en tett klynge på 10 planter. Våre står i utkanten av kjøkkenhagen, de er nemlig spiselige sånn i teorien, men de står der primært fordi de er gode humlemagneter noe som kommer godt med på forsommeren når det er få andre som har rukket i blomst.

.
allium-hair

Bare rar: Allium ‘Hair’
Noen planter byr virkelig på spektakulært rare blomster!
Halvhøy med lilla blomster med lange grønne utstikkende hår. Unik er den, men dessverre finere i teori enn i praksis… Den ser flott ut på bildene her, men det måtte jeg jobbe litt for å få til, for den var for det meste av tiden bare rotete og rar og slettes ikke dekorativ. Bildet til venstre viser den i knopp, til høyre er den i blomst.

.
allium-niger-blomst

allium-niger

Skuffelsen: Allium Nigrum
Jeg trodde jeg kjøpte en hvit kule, og fikk i stedet en kompakt gråhvit skjerm. Skuffa! De brettet seg aldri ut mer enn du ser på bildet, og den hadde langt kortere blomstring enn de andre. Om du er på jakt etter hvit allium så er ‘Mount Everest’ mange ganger bedre, og vel verdt de ekstra kronene (nigrum er nemlig langt rimligere).
Bildene viser den fult utsprunget, så i knopp og nederst til høyre i begynnende frøstadie.

.
allium-spaerocephalon

Nja: Allium spaerocephalon
Lilla og burgunder farge med en eggeformet blomst. Elegang med sitt lille hode på laaang stilk, og ganske interessant blomst når en kommer tett på, men jeg likte den rett og slett ikke. Tror en må ha nokså mange sammen skal den bli interessant, og selv da kan jeg tenke meg flottere planter å bruke. Men det er meg, jeg ser den havner på favorittlisten til andre.

.


Så. Det var en laaaang bloggpost om mine alliumer. Hvilken har du? Noen du vil anbefale meg og andre å skaffe?

Og du, har du noen tips til gode sammenplantninger som skjuler de alliumbladene? De ble jo gule og stygge rekordfort.

PinterestDel

Mine tre beste tips for løksettingen:

$
0
0

Det er nå på høy tid å få løken i bakken, og vi er i gang. Skal forsåvidt ikke sette så mye i år da, men litt blir det jo. Delvis fordi det er nye slag jeg har lyst til å prøve ut, delvis for å fylle på sorter jeg var ekstra fornøyd med i år og delvis fordi det er deler av hagen som trenger litt mer vårblomstring.

Mine tre beste løktips:
1. Plant noen krokus eller andre tidlige løker på steder i hagen hvor du veit snøen går først på våren. De første spirene bringer enormt med hageglede!
2. Sett løken tettere enn det står på pakken, og sett gjerne flere sammen «i høyden». Jeg synes det er penere med tuer av hver plante,enn at de er spredt utover et større areal. Jeg foretrekker også å plante litt mange sammen og heller kjøpe færre slag.
3. Plant tulipanene sammen med frodige stauder som etterhvert vil dekke bladene til tulipanene, så slipper du å irritere deg over stygge blader. Bruk feks hosta, storknebb eller marikåpe. (Løk skal beholde bladene sine til de er visnet, dette bringer næring tilbake til knollen).

Løken planter du så dypt som det står på pakken. (Vanlig tommelfingerregel er at det skal være tilsvarende høyden av løken ganger to med jord over løken, så en løk som er tre cm høy skal ha seks cm jord over seg). Og du, selv om det er mulig å plante helt frem til frosten går så får du bedre resultat jo fortere du får de i bakken nå.

Gi humla frokost:
Humla er en viktig hagevenn, uten den blir det mye mindre bestøvning og dermed mindre frukt mm så sørg for at noen av løkene du kjøper er humlefavoritter! Humledronningen trenger mat når dhun våkner opp på våren og både krokus og perleblomst er helt supre humlematplanter. Jo mer mat dronningen får på våren, jo større barnekull kan hun lage, og dette påvirker hvor stor kolonien vil bli. Jeg har en oversikt over humlevennlige vårplanter her.

Inspirasjon til løkvalg:
La deg gjerne inspirere av vårblomstringen i min hage, du finner alle vårblomstrende løk her

PinterestDel

Så er det atter #våromvinteren…..

$
0
0

Rar vinter dette!
Vi er midt i februar, og snøen er nå i ferd med å forsvinne i hagen. Løkspissene dukker nå opp fra snøen, igjen. Dette er jo andre gangen denne vinteren det er vår, og jeg vil nesten tro det kommer til å bli en tredje vår før vi kommer til sommer.  For ja, vinteren har nok ikke gitt helt opp enda.

Nuvell, ingen blomster å finne i hagen foreløpig, men snart dukker de opp igjen, blant annet mine kjære botaniske tulipaner. Bildene viser en av fjorårets gledelige overraskelser: Tulipa tarda, på norsk kalt skjermtulipan. Det er en av mange villtulipanarter, og den er ekstra villig og grei å ha i hagen (så grei at noen heldige hageeiere synes den tendenserer til å være ugress…)

tulipa-tarda- 2

tulipa-tarda- 1

Les mer om skjermtulipan her,  eller klikk på stikkordet nedenfor siste bildet hvor det står «villtulipaner» så får du se flere slike villige små vårskatter.

tulipa-tarda- 3

Her hos meg er det altså vår for tiden, men hvordan er det hos deg? Er det kusymre eller isroser i hagen din?

Del

Og løkspirene spirer på :)

$
0
0

Altså, dette er ingen nyhet, dette her har de jo holdt på med siden januar, men mellom alle de små snøfallene så spirer og vokser og gror løken så godt den kan. Her går fremover, eller for å være mer presis, det går oppover!

Det vil dog ta litt tid før det blir blomster av de, men det er greit. Ved første mulighet så skal jeg en tur ut og handle frosttålende planter for krukkene, jeg har jo stor sans for jukesvår i krukker :)

Del


Juhuu, jeg har alliumbabyer!

$
0
0

I dag kom solen på besøk til hagen, hurra!
Jeg måtte jo ut for å granske bedene, og ble gledelig overrasket over en hel masse spennende som dukker opp her og der. Men morsomest var det dog å snuble over denne gjengen her :)

Under mine kjære allium ‘Mount Everest’ så var det nemlig en hel liten ungeflokk! Fordi jeg har skrytt sånn av den i bloggen og blader og foredrag nå det siste året så takket den meg med å formere seg selv, og sånn kan man like, eller hva? Det vil nok ta noen år, minst tre tenker jeg, før det blir blomster. Og det er slettes ikke sikkert barna vil ligne på mora, men det er jo ikke så nøye, gøy med blomster som orndner opp sjøl!

allium-spirer-2

Frøkapselen er fortsatt fin!

Og om noen måneder kommer det forhåpentligvis nye blomster opp fra de gamle løkene, – til glede for meg, deg og humlen :)

allium-mount-everest-1

Del

Krokusen blomster allerede!

$
0
0

Jeg har hatt krokusspirer  i bedene i hele år, de stakk hodene frem allerede i romjula og har siden dukket frem fra snødyngene med jevne mellomrom.  Jeg har gått og tittet spent på de nå de siste ukene, og lurt på når de skulle springe ut – og i dag ble dagen! De siste dagene har vi nemlig fått besøk av Sola her i Oslo, en skjelden hagegjest i år, og en gjest som veit å bringe frem det beste i hagen :)

Hurra for våren!

Blomstene heter forøvrig ‘Cream Beauty’ og er en begerkrokus, Crocus chrysanthus. Begerkrokus er en type krokus som er ganske liten, og som blomstrer ekstra tidlig, og er litt ekstra villig. Og fordi den er tidlig – ekstra vakker, eller hva?

Krokus-Cream-beauty-2

Krokus-Cream-beauty-3

Del

Snøklokker og klosterklokker

$
0
0

Snøklokkene, Galianthus nivalis, er en av de tidligeste blomstene i norske hager. Sammen med julerosa så stikker den hodet omtrent opp gjennom snøen, lenge før du begynner å tenke vår sjøl, og like før gårsdagens vårblomst: vinterblom.
De blir ca 10 cm høye, er herdige til H7 og trives best i svakt fuktig jord. Noe som gjør at den stortrives på Vestlandet.

Klosterklokke, Leucojum vernum, forveksler mange med snøkokken, men er en helt annen blomst. Den kommer bittelitt senere opp, og er litt større, og har en annen form på blomsten.
De blir 20 cm høye, og har samme herdighet og forkjærlighet for fuktig jord som snøklokkene.

Både snøklokkene og klosterklokkene sprer seg villig, muligens snøklokkene hakket mer ivrig enn klosterklokka. Men, de to har det til felles at de ikke liker å få løkene sine tørket ut. Det kan derfor være vanskelig å få de til å trives om du kjøper løk i butikk på høsten. Men kjenner du noen med en kraftig bestand i hagen så kan du spørre om å få noen løker av de, for de tåler godt å bli spadd opp og delt og flyttet, så lenge du ikke lar løken tørke ut.

snoeklokke

Om du vil lese litt mer om snøklokkene så kan du titte på denne saken hos ABC nyheter som jeg ble intervjuet for tidligere i år :)

Sjøl har jeg ingen snøklokker lengre, ett stort savn jeg skal prøve å få dekket i år om jeg rekker å besøke svigerfamilien på vestlandet før den visner ned. Hvordan er det med deg? Hagen full av flor? Venter du på at snøen skal smelte så du får se den, eller er du som meg helt snøklokkefri og trist? ;)

Bildet til venstre viser klosterklokker, bildet til høyre viser snøklokke. Som du ser er de ganske like. Det er høyden som er den største forskjellen, sammen med fasongen på blomstene som egentlig er ganske ulik. I tillegg så er snøklokkene noe gråere i bladverket, de jeg har sett i allefall.
Alle bildene er tatt i Botanisk hage denne uken.

klosterklokke-blomst-1 snoklokke-blomst-1

Del

Og der kom snøen gitt!

$
0
0

Ingen vår uten vinter?

Det er alltid viktig på våren å huske på at selv om sola skinner aldri så mye, så er skjelden vinteren helt borte. Flere ukers mildvær er aldri en garanti, plutselig kan det bli en god porsjon minus om natten, eller som i dag, komme et dekke med snø. Helt sikker for frost og snø er jeg gjerne ikke før i mai her jeg bor, selv når det blir ti varmegrader på dagen i mars…

I natt snødde det, og blomster i bed og krukker fikk et flott melisdryss. Den snøen plager ingen av mine blomster. De i bedet har naturen designet for å tåle slikt, og i krukkene har jeg valgt blomster som tåler litt frost og de er herdet. – Så da er det jo bare å heller kose seg over synet av kombinasjonen snø og blomster :) 

Hvor langt har våren kommet hos deg? Eller kanskje du ikke har fått noe vår enda i det hele tatt? 

Krokus-kremgul

Blomstene er i rekkefølge: Iris ‘Katharine Hodgin’krokus ‘Cream Beauty’ og helleborus (julerose).

helleborus-hage

 

Del

Syv vårkrukkeblomster som humla digger:

$
0
0

Når dronningen våkner opp fra vinterdvalen sin så trenger hun frokost, inviterer du?
Lett tilgjengelig mat nå på våren øker størrelsen på ungeflokken hun kan produsere, og jo flere humler jo bedre for de bistår med den superviktige pollineringen av frukt og grønt.

Naturen tilbyr natuligvis lett frokost, blant annet er gåsungene på selja en fantastisk bra humleblomst. Men midt i boligstrøk er det gjerne ikke så mange seljer å finne, det er liksom ikke så mye natur igjen… Dessuten er det alltid digg med variasjon i kosten, og det kan vi balkong og hageeiere bistå med.

Her er syv planter som alle byr på deilig pollen og nektar, og som tåler de frostnettene de fleste hageeiere fortsatt må regne med å få.

krokus-stripe-1
Krokus, Crocus

stjerneklokke-1
Stjerneklokke, Campanula porscharskyana

helleborus-navnsort-1
Julerose, Helleborus

vaarlyng-humle-1
Vårlyng, Erica carnea
Jada, dette ER en vårblomst, men den har slektninger som er høstblomster ;)

5947387760_7de968dc14_b
Karpatklokke, Campanula carpatica
Bildet er lånt av Anja Jonsson

primula-gul-1
Primula, Primula vulgaris

perleblomst-1
Armeniaperleblomst, Muscari armeniacum

*** Husk å herde blomster du setter ut så tidlig som dette, les om herding her.
*** Her finner du flere frosttålende planter til vårkrukkene

Så, har du tenkt på frokostserveringen til humlene og de andre pollinatorene? Enten det er planter som kommer opp av seg selv i bakken eller du setter de i krukker så er det et godt bidrag til en vakker og nyttig hage :)

Ble du inspirert? Husk å like meg på Facebook og Instagram om du er der, så får du jevnlig inspirasjon utover vår og sommer!

Del

Viewing all 80 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>